CompareComparing...

Turismi

Now Reading
Turismi

Turismi tarkoittaa matkailua ja yksittäistä matkailijaa kutsutaan aina turistiksi. Matkailijaryhmää kutsutaan turistiryhmäksi, joka vierailee erilaisissa kohteissa. Kohde voi olla melkein mikä tahansa, eli kaupunkikohde, merenrantakohde tai jokin maaseudulla oleva kohde. Turistiryhmä tekee usein vierailuja myös näyttelyihin tai erilaisiin tapahtumiin. Käytännössä siis ihminen matkustaa pois omasta elinympäristöstään jonnekin mieleiseensä matkakohteeseen.

Sanalla matkailu tarkoitetaan erilaisia loma- ja virkistäytymiskohteita, terveys-, opinto- tai vaikkapa suosittuja pyhiinvaellusmatkoja. Ruotsin Jämtlannissa paikallinen seurakunta on ottanut asiakseen järjestää sekä yksittäisille vaeltajille että ryhmille pyhiinvaellusreittejä, joissa on nähtävillä kaunista luontoa eläimineen, mutta paikoin myös haastavan tyyppistä maastoa.

Työpaikat tarjoavat työntekijöilleen nykyisin myös lomamatkoja ja matkalla työn tekemisen ohessa auttaa edullinen ja suosittu yrityslaina. Pyhiinvaellukseen liittyvät matkat edustavat kaikkein vanhinta matkailun lajia. Muita matkailun piiriin laskettavia olivat entisaikaan ristiretket sekä sodan- että kaupankäyntiin liittyvät matkat.

Matkailun historia

Matkailun historia ulottuu 1700-1800-luvuille, jolloin suosittu höyrylaivaliikenne ja rautatiet olivat juuri kehittyneet sekä yleinen elintaso oli esimerkiksi Euroopassa korkealla. 1850-luvulla Lontoon maailmannäyttelyyn järjestettiin monia ryhmämatkoja, sillä kulttuurimatkat olivat tuolloin erityisesti keskiluokan keskuudessa erittäin suosittuja.

1920-luvulla alkoi automatkailun aikakausi Fordin T-mallin myötä. Tieverkostoa kehitettiin vastaamaan erityisesti helpon, käytännöllisen ja mukavan linja-automatkailun tarpeita. Linja-autoilla pääsi minne vain ja matkailijaryhmä sai keskittyä maisemien ihailemiseen sillä välin, kun

ammattitaitoinen kuljettaja ajoi ajoneuvon tyylikkäästi perille haluttuun kohteeseen. 1920-luvulla toimintansa aloittivat myös lentokoneet ja ilmalaivat. Charter-pakettimatkat aloitettiin matkailijoiden riemuksi 1950-luvun loppuvuosina.

Massaturismin alku 1960-luvulla

Lähestyvä 1960-luku toi mukanaan niin sanotun massaturismin, joka tarkoitti muun muassa valmiita lomakohteita, hotelleja ja pakettimatkoja. Välimeren alue uimarantoineen ja kaupunkimatkat Pariisiin tai esimerkiksi Tukholmaan, Lontooseen, Roomaan tai New Yorkiin olivat pitkään erittäin suosittuja. Kaupunkimatkailu on suosittua yhä nykyään ja valmismatkoissa miellyttää erityisesti niiden helppous, eli toimintaa ja ajanvietettä on suunniteltu matkanjärjestäjän puolesta, jolloin henkilö saa itse keskittyä vain lomailuun.

Tiesitkö, että Reppumatkat ovat aina olleet myös suosittuja. Reppumatka tarkoittaa, että henkilö itse päättää missä lomallaan kulkee ja minkälaisiin kohteisiin loman aikana haluaa tutustua. Luontomatkailu ja eräretket ovat aina olleet varsinkin suomalaisille erittäin suosittuja kohteita.

Matkailumuotoja riittää

Matkailumuotoja riittää nykyään jokaiseen makuun. Tunnetuimpia matkailumuotoja ovat

edellä mainittujen lisäksi harrastematkat, ekomatkat, interrail eli junamatkailu, ostosmatkailu,

laskettu- ja risteilymatkat, seuramatkat, terveysmatkat, urheilumatkat ja seksiturismi. Matkailumessut eri puolilla maailmaa kertovat vuosittain suosituimmista matkailukohteista.

Matkailu elinkeinona

Matkailu on jatkuvasti kasvava trendi kaikkialla maailmassa. Suomessa on panostettu erityisesti lähimatkailuun ja kotimaan matkailuun, sillä on ihmisiä, jotka tuntevat monet ulkomaan kohteet kuin omat taskunsa, mutta eivät juurikaan ole tutustuneet upeisiin ja elämyksiä tarjoaviin kohteisiin kotimaassa. Lapin lumoa ei monikaan kotimaan matkailija ole voinut vastustaa,

Matkailun piiriin kuuluu useampi elinkeino, joiden palveluja yksittäinen matkailija tai matkailuryhmä käyttää. Matkailija käyttää muun muassa majoitus,- liikenne tai ravintolapalveluja, minkä lisäksi matkailun piiriin kuuluvat myös kylpylät, urheiluhallit, erilaiset urheilu- ja musiikkitapahtumat sekä muut ajankohtaiset kulttuuripalvelut.

Suosituimmat matkailumaat

Suosituimpien matkailumaiden joukkoon ovat jo kauan kuuluneet seuraavat maat: Yhdysvallat, Ranska, Espanja, Italia, Kiina, Kreikka, Englanti, Saksa, Turkki ja Meksiko. Nykyään suosittuja matkailukohteita on tullut koko ajan lisää, eli muun muassa Uusi-Seelanti, Chile, Etelä-Korea, Portugali, Malta, Georgia, Islanti ja Mauritius.

Mikä on sinun reaktiosi?
Love It
0%
Like It
0%
Want It
0%
Had It
0%
Hated It
0%
Kirjailijasta
niina