CompareComparing...

Miksi matkailu on niin kovin suosittu harrastus?

Now Reading
Miksi matkailu on niin kovin suosittu harrastus?

Matkailu on kovin suosittu harrastus ja sen sanotaan avartavan. Tässä lausahduksessa on varmasti totuuden siemen sekä yksi tärkeä syy matkailun suuren suosion taustalla. Nykyihminen haluaa nimittäin yleensä kokea uusia asioita sekä avartaa omaa maailmankuvaansa, ja mikäpä olisikaan mielekkäämpi tapa tähän kuin matkustaminen? Kiireisestä ja usein kovin monotonisesta arjesta on mukava päästä hetkeksi toisaalle kokemaan ja näkemään uusia asioita. Erilaisten kulttuurien ymmärtäminen avautuu aivan uudenlaisella tavalla turistien matkustaessa elämään hetkeksi näiden kulttuurien keskelle ja kokemaan, millaista elämä voisi olla jossakin aivan muualla. Myös ihmisten aikaisempaa korkeampi varallisuustaso näkyy matkailun suosion kasvuna.

Avartaako matkailu todella?

Vastaus otsikossa esitettyyn kysymykseen riippuu tietysti hyvin pitkälti siitä, millaisia valintoja matkoilla tehdään. Jos lomaa vietetään kohteessa lähinnä hotellin uima-altaalla hotellin ruokia nauttien, ei matkailu välttämättä avarra kovinkaan paljoa. Jos tämän sijaan matkailijat yrittävät aidosti tutustua toisenlaisiin kulttuureihin, on matkailu jo huomattavasti avartavampaa ja matkat voivat olla erityisen avartavia kokemuksia.

Millainen matkustaja itse olen?

Osa suosii valmismatkoja eikä tässä ole mitään pahaa, jos se tuntuu kaikista omimmalta matkustustavalta. Tämän tavan etuna on se, että monet matkajärjestelyt saa huoletta jättää matkanjärjestäjän huoleksi. Paikan päälläkin on yleensä suomenkielinen opas, joten apua saa aina sitä tarvitessaan.

Osa matkustajista kokee kuitenkin pakettimatkat tylsinä vaihtoehtoina. Lentäminen kohteeseen keskellä suomalaisia turisteja ja eläminen heidän keskellään hotellikeskittymissä ei tunnu kaikista matkailijoista kovin houkuttelevalta vaihtoehdolta. Tällainen matkailija suosii omatoimimatkoja ja varaa lennot sekä majoituskohteet itsenäisesti. Monen mielestä tällainen matkustustapa lisää matkustamisen vapautta ja on erityisen antoisaa.

Myös tekemisen suhteen turistit eroavat suuresti toisistaan. Osa turisteista haluaa viettää lomansa lähinnä rannalla tai uima-altaalla loikoillen, kun taas toiselle tällainen loma olisi tappavan tylsä. Museot ja erilaiset kulttuuririennot sekä nähtävyydet ovat toisten turistien lomasuunnitelmissa ykkössijalla, kun taas joku muu saattaa viihtyä paremmin vaikkapa yökerhoissa tai huvipuistoissa. Osalle matkailijoista shoppailu on matkan kohokohta ja osa matkustaa erityisesti tiettyjen kohteiden keittöiden tarjoamien herkkujen perässä.

Matkustusseura asettaa myös erilaisia vaatimuksia lomalle. On eri asia suunnitella lapsiperheen lomaa kuin vaikkapa pariskunnan kahdenkeskistä lomaa, jossa ei tarvitse huomioida mukana matkustavia lapsia. Loman suunnittelu kannattaakin aloittaa miettimällä tarkkaan sitä, mitä kyseiseltä lomalta haluaa ja millaiseen kohteeseen aikoo tällä kertaa matkustaa. Joissakin tilanteissa rantaloma voi olla houkuttelevin vaihtoehto, kun taas jossakin toisessa tilanteessa kaupunkiloma saattaa viedä voiton.

Maabongaus on nykyisin entistä suositumpi harrastus. Tämän harrastuksen yleistymisen myötä yhä useampi turisti pyrkii vierailemaan niin monessa maassa kuin mahdollista. Maita bongataan pisteet silmissä kiiluen, mutta samalla toki myös uusista elämyksistä nauttien. Toisaalta nykyisin puhutaan myös enenevässä määrin eettisestä ja reilusta matkailusta, koska on alettu huomata, etteivät matkailun aikaansaamat muutokset matkakohteissa ole välttämättä aina kovin positiivisia. Valitettavasti myös matkailuun liittyy erilaista riistoa sekä luonnonvarojen hyväksikäyttöä, minkä vuoksi onkin hyvä kiinnittää entistä enemmän huomiota eettisen ja kestävän matkailun periaatteisiin ja arvoihin. Matkailun kautta voi tehdä myös paljon hyvää esimerkiksi kirjoittamalla blogia ja jakamalla sen kautta tietoa sekä kauniita kuvia kokemistaan matkakohteista.

Mikä on sinun reaktiosi?
Love It
0%
Like It
0%
Want It
0%
Had It
0%
Hated It
0%
Kirjailijasta
niina