CompareComparing...

Mitä tarkoitetaan eettisellä matkailulla?

Now Reading
Mitä tarkoitetaan eettisellä matkailulla?

Eettisestä, kestävästä ja reilusta matkailusta puhutaan entistä enemmän. Voisikin sanoa, että nykyisin on aikaisempaa trendikkäämpää ottaa eettisyys huomioon myös matkailun osa-alueella. Millaisia asioita sitten pitäisi ottaa huomioon, jos pyrkii tekemään matkoistaan mahdollisimman eettisiä? Kerromme tällä sivulla muutamia vinkkejä.

Suosi matkakohteen paikallisia palveluja ja tuotteita

Ensinnäkin on tärkeää suosia matkakohteen paikallisia palveluja ja tuotteita. Samalla pääset tutustumaan aivan uudenlaisiin makuelämyksiin. Valitse esimerkiksi Algeriassa paikallista Selectoa Coca Colan tai Pepsin sijaan ja suosi paikallisia pieniä perheiden pitämiä majoituskohteita ketjuhotellien sijaan. Näin paikalliset asukkaat hyötyvät matkastasi ylikansallisten yhtiöiden sijaan. Monissa köyhissä maissa paikalliset asukkaat myyvät esimerkiksi tekemiään käsitöitä, joista saatavat tulot auttavat parhaassa tapauksessa koko kyläyhteisöä. Tällaiset käsityöt ovat hyviä tuliaisia, jotka tuovat hyvää mieltä myös matkakohteen paikallisille asukkaille tulojen muodossa.

Mahdollisimman edullisen hinnan tinkiminen ei kuitenkaan ole osa eettistä matkailua, vaan tuotteista ja palveluista tulisi pyrkiä maksamaan reilu hinta. Reilun matkailun tärkeä ohjenuora onkin, ettei toisten köyhyyttä pitäisi käyttää missään muodossa hyväksi.

Älä käytä hyväksi villieläimiä tai luontoa

Valitettavasti osa turistimatkoista on sellaisia, että niihin liittyy kiinteänä osana erilaista villieläinten tai luonnon hyväksikäyttöä. Jätä siis esimerkiksi erilaiset näytökset, joissa esiintyy villieläimiä, väliin ja suosi niiden sijaan vaikkapa aasien vanhainkoteja, joissa pyritään tarjoamaan aaseille mahdollisimman hyvä loppuelämä niiden elämän ehtoopuolella.

Tutustu etukäteen paikalliseen ruokakulttuuriin ja jätä tilaamatta sellaiset ruokalajit, joissa on käytetty uhanalaisia eläin- tai kasvilajeja. Valitettavasti joissakin maissa tällaista tapahtuu, minkä vuoksi onkin tärkeää tutustua etukäteen paikallisen keittiön herkkuihin.

Myöskään luonnonvarojen, kuten veden, tuhlaaminen tai luonnon sotkeminen ei kuulu eettiseen matkailuun. Käytä siis vettä säästeliäästi esimerkiksi hotellin suihkussa, vaikket joutuisikaan maksamaan vedestä erikseen. Joissakin maissa kärsitään suoranaisesta kuivuudesta, mikä länsimaiselta matkailijalta helposti unohtuu, ja monelle hanasta sisään tuleva vesi on suoranaista luksusta. Siksi tätä luksusta tuleekin käyttää mahdollisimman säästeliäästi.

Mikä on sinun reaktiosi?
Love It
0%
Like It
0%
Want It
0%
Had It
0%
Hated It
0%
Kirjailijasta
niina