CompareComparing...

Matkalle loman alussa vai lopussa?

Now Reading
Matkalle loman alussa vai lopussa?

Lomamatkalle kannattaa aina lähteä heti loman alussa, sillä se on varma tapa kuiskata keholle ja mielelle, että odotettu loma on vihdoin alkanut. Loman alkua kannattaa juhlistaa esimerkiksi maukkaalla aamiaisella, uusilla kesälomalle otettavilla kengillä tai mukaansatempaavalla kirjalla. Lomalla pitää olla itselle paljon arjen kiireistä vapauttavaa laadukasta aikaa. Kesälomaa voi viettää monella eri tavalla, jotkut käyvät heti puutarhan ja kasvimaan kimppuun, tehden kodin puutarhasta kauniin ja kesäisen lepokeitaan. Toiset varaavat lomamatkan heti loman alussa, koska haluavat konkreettisesti irrottautua tutusta ympäristöstä. Loma voi alkaa käymällä yksin, ystävän tai perheen mukavassa kahvilassa, jätskillä torilla tai silmiä hivelevän kauniissa puistossa. Lomalla on myös kerrankin aikaa shoppailla. Arki kannattaa rikkoa heti alussa, silloin lomakin tuntuu pidemmältä.

Lomaan kannattaa tarttua kiinni kaikkien aistien voimalla, eli käytännössä tuntea luonnossa kävellessään ihanien kesäkukkien tuoksu ja kesän ensimmäisten mansikoiden herkullinen maku. Kuunnella luonnon ääniä, lintujen laulua, tuulen huminaa ja meren kohinaa. Käytännössä työpöytä siistiksi, meiliin poissaoloilmoitus ja työpuhelin suljettuna laatikkoon. Lomalla kannattaa tehdä sitä, mikä itsestä on mukavaa. Istuttaa kukkia puutarhaan, tavata ystäviä, uida, pyöräillä tai kirjoittaa vaikka runoja. Tutustua uusiin matkakohteisiin, aloittaa uusi harrastus tai elvyttää vanha. Kannattaa muistaa, että yhteen kesälomaan ei kannata laittaa liikoja odotuksia, tulee vapaapäiviä ja viikonloppuja, jolloin voi tehdä mitä mieli halajaa. Kesällä kannattaa ostaa viimein se mielivaate, josta on aina unelmoinut. vaatteiden verkkokauppa netissä auttaa toteuttamaan pukeutumiseen liittyvät unelmat.

Minkälainen lomailija olet?

On olemassa monta eri tapaa lomailla ja monenlaisia lomatyyppejä. Ensimmäinen on suorittaja, joka aikatauluttaa lomansa täyteen. Suorittaja saattaa käydä lomalla yhtä kovilla kierroksilla kuin töissä. Elämysten tavoittelija asettaa lomalleen helposti liian suuret vaatimukset ja odotukset. Hänestä tavanomainen on tylsää ja lomakokemuksien pitää olla ainutlaatuisia. Kolmas tyyppi on väsynyt lomailija, joka on jo luovuttanut käytännössä lomansa suhteen. Loma kuluu ajatellessa mitä pitäisi tehdä, mutta mitään ei jaksa kuitenkaan puuhata.

Elämäänsä voi hankkia kiinnostavia asioita muulloinkin kuin lomalla

Lomatyyppi nollaaja avaa pullon korkin heti loman alettua. Nollaajan tavoite on rentoutua alkoholin avulla, mutta usein se aiheuttaa paitsi terveysongelmia, myös ongelmia ihmissuhteissa. Ajelehtija ei tee lomasuunnitelmia, vaan katsoo avoimin mielin, mitä lomalla eteen tulee. Ajelehtija ei lyö ennalta mitään lukkoon. Yksinäisen lomailijan suurin osa kontakteista liittyy työtovereihin. Loman alkaessa hänellä ei ole ihmiskontakteja lähellä, joten ahdistumisen ja tylsistymisen vaara lomalla on suuri. Esimerkillinen lomailija tekee lomasuunnitelmia, mutta hänellä on myös sopivasti liikkumavaraa niiden sisällä. Hän on sopinut tapaamisia, mutta hänellä on myös riittävästi aikaa kaikkeen mitä haluaa lomallaan tehdä.

Anna itsellesi aikaa palautua

Lomalta arkeen laskeutuminen kannattaa suorittaa pehmeästi eli ei pidä sopia tärkeitä palavereja tai työtehtäviä loman jälkeisille ensimmäisille päiville. Itselleen kannattaa antaa aikaa työrytmiin palautumiseen ja kaikenlaisia ylitöitä pitää välttää. Itselleen kannattaa antaa ainakin päivä vapaata aikaa ennen varsinaista töihin paluuta. Viimeiseen lomapäivään pitää satsata huolella, rentoutua ja kerätä voimia tuleviin päiviin.

Seuraavaa lomaa kannattaa alkaa suunnitella heti nykyisen kesäloman päättyessä. Haluatko lomailla kotimaassa vai ulkomailla? Ota selvää erilaisista vaihtoehdoista. Mukavien tapahtumien odottaminen nostaa aina mielialaa. Kukapa ei haluaisi lomalla ilman pakkoa suorittaa ja ilman pakkoa mennä minnekään, vaan mennä minne haluaa sekä tehdä mitä haluaa. Lomalla ladataan akkuja, jotta jaksetaan reippain ja positiivisin mielin eteenpäin. Lomalla voi tehdä myös suunnitelmia arjen varalle ja miettiä minkälainen mukava tapahtuma tai matka voisi olla arjen keskellä voimaa antava. Kannattaa ajatella, että tavallinen, normaali arki ja työpaikan sosiaaliset suhteet ovat aina tärkeä osa ihmisen hyvinvointia.

Mikä on sinun reaktiosi?
Love It
0%
Like It
0%
Want It
0%
Had It
0%
Hated It
0%
Kirjailijasta