CompareComparing...

Matkamuistojen vaaliminen

Now Reading
Matkamuistojen vaaliminen

Matkustelu on mukavaa, mutta myös kotiin on aina välillä kiva palata. Tosin koronapandemia on pidätellyt meitä kotosalla jo pidemmän tovin ja moni haluaisikin jo nostaa kytkintä ja suunnata kohti uusia seikkailuja. Toisaalta nyt on hyvä hetki muistella aikaisempia matkojaan, ja jo pelkästään tämä voi viedä ajatukset pois arjen harmaudesta ja karanteenin ankeudesta.

Meistä jokainen muistelee matkojaan omalla tavallaan. Toinen haluaa tuottaa vuolaan tekstin kaikesta siitä, mitä on matkallaan kohdannut, kun taas toinen on enemmän visuaalinen kertoja ja luottaa siihen, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Sitten on myös niitä, joiden kerrontatapa riippuu siitä, missä on käyty ja mitä siellä on tehty. Tapoja on siis monia ja ne ovat myös muuttuneet aikojen saatossa.

Vanhat kuvat ja kirjat

Vanhastaan ihmiset ovat dokumentoineet matkojaan matkakertomuksilla. Ne ovat tyypiltään tositapahtumiin perustuvia yhden henkilön kokemuksia kuvailevia romaaneja, joita on ehkä hieman saatettu värittää. Niissä kerrotaan siitä, mitä matkalainen on kuullut, nähnyt ja maistanut matkallaan. Matkakertomuksia on kirjoitettu jo antiikin ajoista lähtien ja yksi varhaisimmista on Pausanias-nimisen maantieteilijän kirjoittama Kreikan kuvaus 100-luvun puolesta välistä. Matkakertomukset olivat myös tärkeitä lähteitä sellaisille, jotka suunnittelivat matkaansa samalle alueelle.

Lisäksi ihmiset ovat aina piirtäneet ja myöhemmin valokuvanneet uusia kohteita. Esimerkiksi löytöretkeilijöiden matkassa oli mukana aina muutamakin taiteilija tai muuten hyvä piirtäjä, sillä ennennäkemättömistä asioista piti olla visuaalista materiaalia. Valokuvauksen yleistyttyä matkakohteiden kuvaamisesta tuli myös tietyllä tapaa oma taiteenlajinsa, kun alettiin etsiä esteettisiä elämyksiä ja kuvata ihan arkipäiväisiäkin asioita. Puhtaasta dokumentoinnista on siirrytty siis paljon rennompaan valokuvaamiseen, ja lomakuvissa voi olla henkeäsalpaava maisema ja heti sen jälkeen vahingossa otettu kuva omista jaloista – mukavia muistoja samalta matkalta kummatkin.

Uudemmat tavat

Matkakertomukset ja kuvaaminen ovat toki saaneet uusia muotoja ja siten säilyttäneet suosionsa. Matkakertomuksia kirjoitetaan nykyään blogin muodossa tai niistä kerrotaan videolla. Valokuvat ovat siirtyneet digitaaliseen muotoon ja löytäneet tiensä sosiaaliseen mediaan, jonka kautta jopa miljoonat pääsevät ihastelemaan matkaasi ja valokuvaajan taitojasi.

Mikäli onnistuit nappaamaan oikein kunnollisen kuvan, kannattaa harkita sen teettämistä johonkin uuteen muotoon. Vaihtoehtoina ovat vaikkapa tapetti, kahvimuki tai t-paita. Tapetilla voit sisustaa esimerkiksi työhuoneen yhden seinän ja näin siitä tulee suorastaan ikkuna suosikkikohteeseesi. Kuva trooppisesta paratiisista tuo lämpimän tunteen talven keskelle kuin itsestään! Omista valokuvista tapetin teettäminen käy nykyään helposti ja ammattilaiset auttavat sinua saamaan valokuvastasi juuri sopivanlaisen tapetin.

Tapetti on myös piirun verran pysyvämpi muisto matkasta ja se kannattaa pitää mielessä, kun jokin paikka maailmassa on tehnyt sinuun aivan uniikin vaikutuksen. Tämän lisäksi valokuvasta teetetty tapetti on ennen kaikkea persoonallinen; sellaista ei löydy kenenkään muun kotoa ja se on taatusti hyvä keskustelunavaus, kun vieraasi kiinnittävät siihen huomiota.

Mikä on sinun reaktiosi?
Love It
0%
Like It
0%
Want It
0%
Had It
0%
Hated It
0%
Kirjailijasta
niina